Iedereen kan programmeren. Echt.

Sinds kort bloggen we voor Moodkids over allerlei leuke en superleerzame dingen die we tegenkomen. Om thuis met je kind. Dit keer over Scratch jr. Want elk kind kan leren programmeren. Echt waar. Koop het boek Scratch jr. en zet de app op je tablet. Je zult zien: binnen tien minuten heb jij iets geprogrammeerd en kun je met je kinderen aan de slag. Wedden dat ze het net zo leuk vinden als jij?

Programmeren is hot. Op steeds meer scholen wordt er aandacht aan geschonken. En ook voor thuis zijn er talloze apps of programma’s om met jonge kinderen aan de slag te gaan. Voor programmeren hoef je niet eens een computer te hebben. Als je je kind wilt laten zien hoe computers denken kun je ook samen eens kijken naar dit filmpje van een leraar die zijn klas leert programmeren door een boterham met pindakaas te smeren.

> Lees ook: Maak van je banaan een toetsenbord

Scratch jr.

Scratch Jr. is een boek waarmee kinderen van 5 tot 7 jaar op visuele wijze kunnen leren programmeren. Het boek is bedoeld voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Maar je kunt ook prima aan de slag met Scratch jr. met een bijdehand kind van 4 jaar of met een kind van 8 jaar dat nog nooit heeft geprogrammeerd. Het is een afgeleide van het al langer bestaande boek Scratch, voor kinderen vanaf 9 jaar.

Test, test, test

Natuurlijk hebben we Scratch jr. zelf even laten testen door ons eigen proefkonijn. Binnen drie minuten was het eerste zelfgemaakte project een feit. Na een half uur stond er een compleet verhaal met audio, beweging en een zelf ontworpen figuur. Eerlijk is eerlijk, de tester was al 8 jaar, maar had nog nooit eerder iets met Scratch gedaan. Razend enthousiast.

‘En? Wat is leuker…Scratch of Minecraft?’ Daar moest hij lang over denken. “Minecraft. Maar dat is toch heel anders!”