Help! Een robot! (Gratis les)

Ben jij bang dat je baan over 10 jaar is overgenomen door een robot? Of lijkt het je wel lekker als een robot voor je werkt? In samenwerking met Mirjam Verloop maakten we een les waarin de kinderen nadenken over een toekomst met robots. Download deze les GRATIS en ga er mee aan de slag.

Lessuggestie over robots en de toekomst

Denkboek is een bestseller

Artikel uit Prima Onderwijs over het Denkboek, dat wij maken in samenwerking met het Nationaal comité 4 en 5 mei.

Patsboem! playground

Wij vinden spelen met de nieuwste educatieve producten superleuk. En we brengen dat enthousiasme graag aan anderen over. Dat doen we met de Patsboem! playground. We laten je bijvoorbeeld kennis maken met Osmo en met Thymio, hoe je 3D-brillen kunt gebruiken in het onderwijs en hoe je op een simpele manier stop motion filmpjes kunt maken. Ons aanbod verschilt per keer, maar het is altijd goed voor een verrassing. Wil je ook een Patsboem! playground op jouw locatie? Neem dan contact op met Annemiek op annemiek[at]patsboemeducatief.nl.

Foutje!

Als educatief maker doe je je best om zo foutloos mogelijk te werken. Maar dat gaat niet altijd goed. Gelukkig hebben wij geen superpgrote blunders gehad, maar dat een foutje kan gebeuren, blijkt wel uit deze grappige fails.

Iedereen kan programmeren. Echt.

Sinds kort bloggen we voor Moodkids over allerlei leuke en superleerzame dingen die we tegenkomen. Om thuis met je kind. Dit keer over Scratch jr. Want elk kind kan leren programmeren. Echt waar. Koop het boek Scratch jr. en zet de app op je tablet. Je zult zien: binnen tien minuten heb jij iets geprogrammeerd en kun je met je kinderen aan de slag. Wedden dat ze het net zo leuk vinden als jij?

Programmeren is hot. Op steeds meer scholen wordt er aandacht aan geschonken. En ook voor thuis zijn er talloze apps of programma’s om met jonge kinderen aan de slag te gaan. Voor programmeren hoef je niet eens een computer te hebben. Als je je kind wilt laten zien hoe computers denken kun je ook samen eens kijken naar dit filmpje van een leraar die zijn klas leert programmeren door een boterham met pindakaas te smeren.

> Lees ook: Maak van je banaan een toetsenbord

Scratch jr.

Scratch Jr. is een boek waarmee kinderen van 5 tot 7 jaar op visuele wijze kunnen leren programmeren. Het boek is bedoeld voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Maar je kunt ook prima aan de slag met Scratch jr. met een bijdehand kind van 4 jaar of met een kind van 8 jaar dat nog nooit heeft geprogrammeerd. Het is een afgeleide van het al langer bestaande boek Scratch, voor kinderen vanaf 9 jaar.

Test, test, test

Natuurlijk hebben we Scratch jr. zelf even laten testen door ons eigen proefkonijn. Binnen drie minuten was het eerste zelfgemaakte project een feit. Na een half uur stond er een compleet verhaal met audio, beweging en een zelf ontworpen figuur. Eerlijk is eerlijk, de tester was al 8 jaar, maar had nog nooit eerder iets met Scratch gedaan. Razend enthousiast.

‘En? Wat is leuker…Scratch of Minecraft?’ Daar moest hij lang over denken. “Minecraft. Maar dat is toch heel anders!”

Dino’s in de klas

Ken je de nieuwe Albert Heijn dino-actie? De supermarkt trekt het plaatjes sparen dit jaar naar een nieuw level. Met een Virtual Reality-bril kun je naast een dino lopen. Of je scant het kaartje in en laat een dino op de tafel of je arm lopen. Wij worden er superenthousiast van en zien meteen mogelijkheden voor in de klas. Download hier onze lesideeën voor onder-, midden- en bovenbouw. En laat ons vooral weten wat jullie in de klas doen met de dinokaartjes!

Denkboek ziet daglicht

Na maanden hard werken zag het Denkboek eindelijk het daglicht. Op 4 april mochten 204.000 leerlingen in groep 7 het Denkboek uitpakken, een boekje over oorlog en vrijheid dat we maakten in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De honderden kinderen die het Denkboek hadden getest, kwamen naar Madurodam waar ze luisterden naar verhalen van mensen die de oorlog meemaakten. Na de officiële uitreiking van het Denkboek volgde nog een verrassingsoptreden van boyband Mainstreet. Het Denkboek werd die dag in allerlei kranten genoemd en kwam zelfs in het NOS Journaal. Wij glimmen van trots natuurlijk!

Het Denkboek in Metro op 3 april, Metro op 4 april en het Parool.

Het Denkboek bij het NOS Journaal en bij het Jeugdjournaal.

Hoe groot is de ruimte?

Het heelal is zo onvoorstelbaar groot, dat zelfs de knapste koppen moeite hebben om het te begrijpen. Maar de BBC heeft een poging gedaan met een briljante website. Je scrollt met je raketje naar beneden en reist zo langs allerlei markeringspunten. Hoogste onbemande luchtballonvaart, eerste man in de ruimte enzovoort. Je scrollt en je scrollt totdat … It would take you about 23 million years of continuous scrolling on this scale to get to the farthest regions of the observable universe. We think we’ll stop here. 

Monzters

In verlaten fabrieken wonen nieuwsgierige monsters. Je kunt ze bezoeken via de app Monzter. Erg mooi artwork van de Duitse graffitikunstenaar Kim Kwacz.

Only in Japan

Uit Japan komen de grappigste dingen. Zo schreven we al over het garnalenkanon, een bijzonder handige oplossing voor als je toevallig trek hebt in gefrituurde garnalen. Bijzonder zijn ook de kookfilmpjes van Miniature Space. Deze Japanner maakt met héle kleine keukenspulletjes gerechten als sushi, taart, pannenkoekjes en frietjes. Het poppenhuis to the next level!